Spring naar de content

Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapeut, dat is alvast een heel moeilijk woord. Je zegt: fie-sie-joo-tee-raa-puit. Een fysiotherapeut helpt mensen die niet zo goed kunnen bewegen, omdat ze bijvoorbeeld pijn hebben aan hun armen, of benen of rug. Een kinderfysiotherapeut … precies, die helpt kinderen die dat niet zo goed kunnen. Je weet het misschien nog wel van jezelf: toen je heel klein was kon je nog bijna niets. Later leerde je lopen, rennen en klimmen. Je spieren werden steeds sterker. Maar sommige kinderen moeten daar een beetje bij geholpen worden. Dat doet dus de kinderfysiotherapeut.

Welke kinderen gaan erheen?

Soms hebben kinderen al vanaf hun geboorte problemen met bewegen omdat ze een ziekte of syndroom hebben, bijvoorbeeld een ziekte van de spieren of zenuwen of het syndroom van Down.
Ook kinderen met astma kunnen problemen met bewegen hebben. Ze kunnen het benauwd krijgen als ze gaan sporten. En er zijn ook kinderen die altijd heel erg moe zijn en daardoor nog maar heel erg weinig bewegen en sporten.
Weet je dat ook sommige baby’s wel eens naar de kinderfysiotherapeut moeten? Dat zijn baby’s die erg onrustig zijn of baby’s die met hun hoofd steeds op één kant liggen, waardoor het hoofd aan die kant een beetje platter kan worden. Dat noem je een voorkeurshouding.

Wat doet de kinderfysiotherapeut eigenlijk?

Als je bij de kinderfysiotherapeut komt, gaat deze jou eerst onderzoeken. Zij - of hij - praat met jou en je ouders. Je moet ook een paar oefeningen doen, zodat zij goed kan kijken wat je allemaal kan. Hoever je kunt springen, bijvoorbeeld, of hoe goed je op één been kan blijven staan.

Als de kinderfysiotherapeut jou kan helpen, dan gaat ze je behandelen. Je gaat dan oefeningen doen om je spieren sterker te maken of je evenwicht te verbeteren. Het lijkt wel een beetje op spelen of sporten.
Bij kinderen die last hebben van astma kijkt de fysiotherapeut hoelang ze het volhouden om te lopen of te rennen - dat noemen ze: de conditie - en hoe ze dan ademen. Kinderen die vaak moe zijn krijgen een heel schema waarmee ze hun conditie op kunnen bouwen en beter leren ademhalen.
Aan de papa’s en de mama’s van baby’s die met hun hoofd op één kant liggen, geeft de kinderfysiotherapeut tips en oefeningen over hoe ze de baby het beste naar de andere kant kunnen laten kijken.

Speciale spreekuren

De kinderfysiotherapeut van ziekenhuis Bernhoven werkt ook heel vaak samen met andere dokters, bijvoorbeeld met de kinderarts. Maar ook weleens met de kinderpsycholoog. Er zijn zelfs speciale spreekuren voor, bijvoorbeeld: