Spring naar de content

Kinderpsycholoog

Wat doet een kinderpsycholoog?

Alle kinderen komen bij de kinderpsycholoog nadat ze zijn doorgestuurd door de kinderarts of een andere dokter. Een psycholoog is geen dokter, maar iemand die praat met kinderen en hun ouders. Het kan dan gaan om kinderen die opgenomen zijn op de kinderafdeling of kinderen die voor een afspraak zelf langskomen bij de kinderpsycholoog samen met hun vader en/of moeder.

Een psycholoog onderzoekt hoe iemand denkt. Hoe je denkt, heeft invloed op je gevoel en je gedrag. Wanneer je je vaak bang of zenuwachtig voelt, voel je je niet fijn. Een psycholoog probeert dan samen mij jou te ontdekken waar dat gevoel vandaan komt en je dan te helpen om je weer fijn te voelen. Vaak wordt er dan ook nog een onderzoek afgenomen. Dit onderzoek lijkt op een soort schoolwerk en er zitten  spelletjes in. Op deze manier wordt onderzocht hoe slim je bent (wat is je intelligentie). Misschien is het op school allemaal te moeilijk of juist te makkelijk. Je kunt ook vragenlijsten moeten invullen, die gaan erover hoe je je voelt in verschillende situaties. Je vader en moeder moeten ook vragenlijsten invullen.

 

Met wat voor klachten komen kinderen dan bijvoorbeeld bij een kinderpsycholoog?

- Veel kinderen hebben buikpijn en/of hoofdpijn of zijn erg veel moe, maar de dokter kan geen  lichamelijke oorzaak vinden. De kinderpsycholoog praat dan met deze kinderen en hun ouders. Vaak maken deze kinderen zich bijvoorbeeld erg snel druk, zijn ze dus heel vaak erg zenuwachtig en bang (als ze een toets hebben op school of als ze worden gepest, het kunnen allerlei dingen zijn).
- Ook kunnen er kinderen komen die overdag in hun broek plassen en/of poepen of als kinderen nog in bed plassen, die kunnen ook geholpen worden met een speciale begeleiding.
- Verder komen er kinderen die heel weinig eten en daardoor niet goed groeien.
- Er zijn ook kinderen die een ziekte hebben die nooit meer overgaat, zoals bijvoorbeeld suikerziekte, die kunnen dan ook af en toe gesprekken krijgen.

 

Kinderpsycholoog: Monique Lutt