Spring naar de content

Kinderverpleegkundige

In een ziekenhuis liggen is best spannend. Je wordt onderzocht of geopereerd. Of allebei. Dan is het fijn om te weten dat je een vaste verpleegkundige hebt. Hij of zij – we zeggen nu voor het gemak even ‘zij’, anders moeten we de hele tijd ‘hij of zij’ zeggen - zorgt voor je als je opgenomen bent. De verpleegkundige helpt je ’s morgen met eten, douchen en aankleden. Maar ze onderzoekt je ook. Zo neemt ze je temperatuur en soms ook je bloeddruk op. Ze geeft je de medicijnen die je nodig hebt.

Je kunt de kinderverpleegkundige herkennen aan de blauwe jasjes die zij aanhebben. Kijk maar eens hieronder op de foto.

Net als iedereen kan ook een verpleegkundige niet van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werken, maar als jij slaapt moet er natuurlijk wel iemand bij je blijven. Daarom zijn er drie diensten:

  • de dagdienst van is er van 7 uur ’s morgens tot half 4 ’s middags
  • de avonddienst komt om 3 uur ’s middags en werkt tot 11 uur ’s avonds, en 
  • de nachtdienst werkt van half 11 ’s avonds tot kwart over 7 ’s morgens.

De verpleegkundigen worden geholpen door leerling-verpleegkundigen. Dat klinkt een beetje als op school en dat is het eigenlijk ook, want in ziekenhuis Bernhoven leren ze hoe ze later zelf ook verpleegkundige kunnen worden.

Waar verpleegkundigen óók heel goed in zijn: luisteren én vragen beantwoorden. Ben je een beetje zenuwachtig voor je operatie of wil je weten wat er allemaal gaat gebeuren? Je mag het gewoon vragen.  Wil je gewoon even praten, vertellen wat je leuk vindt of wat je juist níét leuk vindt? Het mag allemaal. En, o ja, ze zijn ook heeeeel goed in grapjes!

De kinderverpleegkundige zie je hier op de foto in het blauwe jasje.