Spring naar de content

Echo

Op vakantie heb je misschien weleens een echo gehoord, bijvoorbeeld in een grot. Dan roep je een woord en hoor je het daarna nog een keer. Het geluid botst tegen de wand van de grot en wordt zo weerkaatst, zoals dat heet. Ook in het ziekenhuis hebben we een echo. Met een echo kan de dokter je organen en bloedvaten bekijken. Een echo-apparaat is een computer met een microfoon. Net als bij de grot wordt het geluid weerkaatst. Alleen kunnen wij het zelf niet horen. Elke keer als de geluiden ergens tegen aan botsen (bijvoorbeeld tegen de wanden van een bloedvat), dan worden er geluidsgolven teruggestuurd naar de computer. De dokter die de echo maakt ziet op de computer de afstand tussen de twee geluidsgolven en weet dan of bijvoorbeeld het bloedvat goed is.

Dus eigenlijk maken we een soort filmpje van bijvoorbeeld de binnenkant van je buik. Dit doen we door gel op je buik te smeren en dan met een apparaatje over je buik te wrijven. Het maken van een echo doet geen pijn, alleen de gel die je bijvoorbeeld op je buik krijgt, is wat koud. Brrrr...

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Een echografie maken doet geen pijn. Er mag iemand bij je blijven tijdens het onderzoek. Je vader, moeder, of iemand anders die je vertrouwt.