Spring naar de content

Een goed besluit over je behandeling neem je samen, dus ook als je nog kind bent

Geplaatst: maandag 19 maart 2018

In 2015 was Bernhoven het eerste ziekenhuis van ons land dat meedeed aan de campagne ‘3 goede vragen’ van de Nederlandse Patiënten Federatie. Vanaf 3 april start Bernhoven met ‘3 goede vragen voor kinderen’.

De ‘3 goede vragen voor kinderen’ zijn ontwikkeld door Kind & Ziekenhuis samen met de Nederlandse Patiëntenfederatie, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en vier ziekenhuizen: Rijnstate Arnhem, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Bernhoven Uden en Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Wat houdt 3 goede vragen voor kinderen in?

Ben je nog geen 18 jaar en je komt bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen! Wat past het beste bij jou? Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

De 3 goede vragen zijn:

  1. Dit voel ik, wat is het?
  2. Wat kunnen we er allemaal aan doen?
  3. Wat betekent dit voor mij nu en later?

Wie beslist er eigenlijk wat het beste voor je is als je bij de dokter komt? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? In de Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) wordt dit allemaal geregeld. In die wet staat dat je altijd recht hebt op informatie en dat de dokter voor elk onderzoek en voor elke behandeling toestemming moet vragen. Voor verschillende leeftijden zijn er verschillende regels waar de dokter zich aan moet houden. Waarbij natuurlijk altijd geldt dat je gewoon goed met elkaar in gesprek gaat en blijft, met de dokter maar natuurlijk als kind en ouders met elkaar.Want als je goed geïnformeerd bent over wat er wel of niet mogelijk is, en daarover met elkaar praat, kun je een juiste beslissing nemen over je behandeling.

Meer informatie over de rechten van de kinderen op: http://kindenzorg.nl/3-goede-vragen-kinderen/