Spring naar de content

Hiegiewatte?

Met hiegiewatte bedoelen we hygiëne. Je schrijft hygiëne, maar je zegt ‘hiegiejeene’. Hygiëne gaat over schoon zijn. Als je ziek bent door een bacterie of virus willen we niet dat de baby’tjes besmet raken. Op de couveuse afdeling liggen hele kleine baby’s die makkelijk ziek kunnen worden, daarom willen we ook dat er niet te veel bezoek komt.
Iedereen die op de couveuse-unit komt, moet extra schoon zijn. Dat betekent: alle ringen, armbanden, horloges en andere sieraden af en heel uitgebreid de handen wassen! Ben je ziek of verkouden, of heb je een koortslip, dan mag je eigenlijk niet naar binnen, zó voorzichtig zijn we.

Je vraagt je misschien af hoe een baby ziek kan worden van jouw gehoest. Dat leggen we hier even uit:

  • Je handen
    Je weet het misschien niet, maar op je handen zitten allemaal bacteriën en virussen. Als je gezond bent geeft dat niet, maar zo’n klein baby’tje is natuurlijk nog maar een ukkepuk. Maar het kan ook zijn dat je een virus op je handen hebt zonder dat je dat weet of er last van hebt. Raak je de baby aan, dan komen de bacteriën of het virus ook op de baby. Dat kan zelfs gebeuren als je niet de baby zelf aanraakt, maar iets in zijn omgeving. Daarom: handen wassen, handen wassen, handen wassen!
  • De lucht
    Je moet allemaal weleens hoesten of niezen. Als je dat doet, dan komen er druppeltjes in de lucht. In die druppeltjes kunnen bacteriën of virussen zitten. Die druppeltjes zweven dan zo door de lucht en de baby kan ze dan inademen.