Spring naar de content

Ik moet geopereerd worden

Als je geopereerd wordt, ga je onder narcose. Je gaat dan even ‘slapen’.

Een of twee weken voordat je naar het ziekenhuis gaat, ga je naar het spreekuur PPO (routenummer 021). Dat is een afkorting van Preoperatief Poliklinisch Onderzoek. Veel te moeilijke woorden die alleen maar betekenen dat je goed voorbereid wordt op je operatie. Hiervoor moet je de anesthesie-vragenlijst meenemen. Wat een moeilijk woord hè. Maar dit is een lijst die je samen met papa en mama invult voor de slaapdokter. Tijdens het spreekuur (PPO) zie je de volgende mensen:

  • Doktersassistente: Zij weegt en meet je. Ook meet ze je bloeddruk. Je krijgt een band om je bovenarm en deze wordt opgeblazen. De band komt dan strak om je arm te zitten. Heel langzaam loopt de band weer leeg en dan zegt het apparaat wat je bloeddruk is. Dit voelt alleen strak om je arm, het doet geen pijn.
  • Verpleegkundige: Deze legt aan je uit wat er allemaal gaat gebeuren op de dag van de operatie. Als je vragen hebt, mag je die aan de verpleegkundige stellen. 
  • Anesthesist zeg maar de slaapdokter. Dat is degene die je onder narcose brengt. Je kunt via een prikje onder narcose gaan of met een kapje. In de fotoverhalen lees je hoe dit precies gaat. De slaapdokter luistert vaak ook nog even naar je longen.

Meer informatie over het spreekuur PPO kan je, en je papa en mama lezen in de folder Informatie gang van zaken spreekuur PPO en in de folder Kinderdagbehandeling, één dagje naar het ziekenhuis. Je kunt ook het Voorlees- en kleurboekje voor kinderen die één dag naar het ziekenhuis komen voor een operatie lezen of je vraagt of papa en mama je dit aan je voorlezen.

 

De dag van de operatie

Op deze dag ga je met je papa en/of mama naar de kinderdagbehandeling. De kinderverpleegkundige wacht al op je en laat je jouw bed zien, die al voor je klaar staat. De kinderverpleegkundige vertelt wat er allemaal gaat gebeuren. Dat heb je tijdens het PPO ook al gehoord, maar soms vinden kinderen het allemaal zo spannend in het ziekenhuis, dat ze in één keer alles vergeten zijn. Dan is het fijn als iemand het nog eens rustig uitlegt. Heb je vragen, dan mag je die gewoon stellen.

Nadat de kinderverpleegkundige best veel vragen aan je heeft gesteld, meet de kinderverpleegkundige nog even je temperatuur met de oorthermometer om te zien of je koorts hebt. Je krijgt een polsbandje om met je naam erop en mag alvast wat medicijntjes innemen zodat na de operatie de pijn bijna weg is. Daarna mag je nog even naar het toilet. Als laatst krijg je een operatiejasje aan of je mag je eigen pyjama aanhouden als deze schoon is. Je onderbroek mag je aanhouden, je sokken en hemd moeten uit. 

 

 

Wil je weten wat er vervolgens verder gebeurt? Klik dan hier voor het fotoverhaal!

Hieronder staan de operaties op een rijtje die vaak bij kinderen worden uitgevoerd. Als je meer informatie over een operatie wil, of papa en mama willen er meer over lezen, kan dat door er op te klikken:

Chirurg

Oogarts

Liesbreukoperatie       Scheelzienoperatie
Navelbreukoperatie    
Waterzakbreukoperatie  

Uroloog

KNO-arts

Besnijdenis Buisjes in de oren
Blaasonderzoek Neusamandelen weghalen
Niet ingedaalde teelbal-operatie         Keel- en neusamandelen weghalen
  Verkleining van de neusschelpen