Spring naar de content

Scheve hoofdenspreekuur

Als baby’tjes nog heel klein zijn kunnen ze soms een scheef hoofdje krijgen. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze altijd met hun hoofd op dezelfde kant slapen.

Een scheef hoofdje
Bij baby’s moet de schedel (het bot van je hoofd) nog groeien, en als ze dan altijd op één kant slapen, kan het hoofdje dus een beetje scheef groeien. Als dat zo blijft, ziet er dat natuurlijk niet mooi uit. Daarom is het belangrijk dat er wat aan gedaan wordt als de baby nog klein is. 

Wat kan het ziekenhuis eraan doen?
De papa en mama gaan met hun kindje eerst naar de kinderfysiotherapeut. Die stelt veel vragen en kijkt wat het baby’tje allemaal kan. Bijvoorbeeld omrollen, iets pakken, misschien ook al kruipen. Ook meet hij het hoofdje en kijkt hij hoe scheef het hoofdje is.

Daarna gaan ze naar de kinderarts. Ook hij stelt heel veel vragen en onderzoekt de baby. Hij spreekt met de papa en mama af wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat het hoofdje weer recht wordt. Want een scheef hoofdje hoeft niet geopereerd te worden, vaak moeten de papa en mama gewoon heel veel oefeningen met hun baby doen, zeg maar een soort babyfitness. Soms krijgt de baby een helmpje dat een beetje op een fietshelm lijkt. Dat helmpje zit strak om het hoofd heen en daardoor wordt de schedel weer mooi rond. Heb jij al een keer zo’n helmpje gezien?