Spring naar de content

Ontwikkelingsgerichte zorg

Ontwikkelingsgerichte zorg is zorg gericht op het individuele gedrag van het kind. Het gedrag geeft de beste informatie over het welbevinden van het kind, daarom wordt de zorg zoveel mogelijk hierop aangepast. De baarmoeder is de ideale omgeving voor de ontwikkeling en groei van een kind. Een te vroeg geboren kind mist de begrenzing van de baarmoeder en komt terecht in een omgeving met veel licht, geluid en aanrakingen. Om hieraan te wennen heeft het kind ondersteuning nodig.

In de baarmoeder is het donker en geluid wordt gedempt, het kind heeft geen last van de zwaartekracht en brengt de meeste tijd slapend door. De beperkte ruimte zorgt voor begrensde bewegingsvrijheid en een veelal gebogen houding van het kind. Op de afdeling wordt zoveel mogelijk geprobeerd de situatie als in de baarmoeder na te bootsen.

 • Om de lichtinval te beperken wordt er een doek over de couveuse gelegd. Deze kan tijdens de verzorging aan de voorkant geopend worden.
 • Harde geluiden in en om de couveuse worden zoveel mogelijk vermeden. 
 • Het kind wordt in een 'nestje' gelegd om aan de behoefte van begrenzing tegemoet te komen. We proberen het kind een zo’n natuurlijk en comfortabel mogelijke houding te geven.
 • Alle zorgmomenten en onderzoeken worden, wanneer mogelijk, gelijk uitgevoerd. Dit om het kind zoveel mogelijk lange rustperiodes te geven.
 • Tijdens bloedafname of andere pijnlijke onderzoeken wordt het kind altijd ondersteund en getroost.  

Verzorg uw kind het liefst als hij/zij zelf wakker wordt. De voedingstijd hoeft niet bepalend te zijn voor het moment van verzorgen. Als uw kind toch verzorgd moet worden als het slaapt, maak het dan rustig wakker. Haal voorzichtig de doek van de couveuse af en leg uw hand op uw kind. Laat uw kind na het verzorgen tot rust komen. Dit kunt u doen door uw kind geborgenheid te bieden door een hand op het hoofd te leggen en een hand op de buik te leggen. Om geluidsoverlast te beperken is het belangrijk niets op de couveuse te plaatsen, de deurtjes zachtjes te sluiten en zachtjes te praten.

Tips voor de verzorging van uw kind in het kader van ontwikkelingsgerichte zorg:

 • Probeer uw kind zoveel mogelijk in gebogen houding te verzorgen. U kunt de armpjes en beentjes ondersteunen, waarbij de armpjes tegen het lichaam blijven. Op deze manier kunt u uw kind ook uit de couveuse halen.
 • De houding van uw kind raakt minder snel uit balans als u tijdens het verzorgen de begrenzing van het ‘nestje’ aanhoudt. 
 • Uw kind vindt temperaturen op de zij prettiger. Houd hierbij de beentjes van uw kind in de gebogen houding. Geef uw kind een niet te grote luier, zodat de knieën elkaar kunnen blijven raken. 
 • Merkt u dat uw kind overstuur raakt, last dan een rustpauze in. Geef uw kind een fopspeentje, biedt geborgenheid met twee handen en praat zachtjes tegen uw kind.
 • Verder kunt u elke dag een nieuw geurdoekje meenemen dat u bij u gedragen heeft, zodat uw kind uw geur leert herkennen. 
 • Kangoeroeën is een manier om uw kind dichtbij te dragen, tegen uw blote huid aan. Dit is een manier om de band met uw kind te versterken. U kunt hiermee beginnen zodra de toestand van uw kind het toelaat.
 • Als uw kind onrustig is tijdens het verzorgen, vraag dan advies of hulp aan de kinderverpleegkundige die voor uw kind zorgt. Zij kan u helpen uw kind te steunen en/of te troosten.