Spring naar de content

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening. Het gevolg is een droge huid en vaak een ontsteking inde huid die maar voor een deel te beïnvloeden is. De aanleg hiervoor is erfelijk.

De kinderarts of verpleegkundig specialist schrijft een behandeling voor die gebaseerd is op diverse peilers. Hierover krijgt u en uw kind uitgebreide voorlichting.

  • Leefregels
    Het vermijden van prikkels en irriterende factoren is erg belangrijk in de behandeling van eczeem. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van teveel contact met water, zeep en geparfumeerde stoffen. 
  • Behandeling van de droge huid (niet medicinale zalven)
    Het gebruik van zalven en crèmes, olie en lotions helpen het uitdrogen van de huid tegen te gaan. Daardoor kan de jeuk worden verminderd en de schade door het krabben worden beperkt.  
  • Behandeling met medicinale zalven (hormoonzalven)
    Bij een opvlamming van eczeem worden zalven of crèmes voorgeschreven waaraan een medicijn is toegevoegd die de ontstekingsreactie kan tegengaan. Mocht er sprake zijn van een ontsteking bij het eczeem dan kunnen zalven of crèmes met een antibiotica of een antibioticakuur worden voorgeschreven.

Lees meer informatie in de folder: Eczeem bij kinderen